Koje su najbolje aplikacije za podršku pri učenju stranog jezika?

  • Post category:Resursi

Jednoznačan odgovor kao i na većinu pitanja naravno ne postoji. Odgovor ovisi zapravo o čitavom nizu faktora, primjerice, koji strani jezik želite učiti, jeste li početnik ili napredni korisnik, koje ste dobne skupine, kakve radne materijale preferirate, možete li se posvetiti zadanom tempu učenja ili birate „to go“ varijantu i sl. Upravo zbog navedenih razloga, navesti ćemo nekoliko najkorištenijih aplikacija i njihove najznačajnije karakteristike kako bismo Vam olakšali konačan odabir.

Duolingo

Duolingo, trenutno najpopularnija aplikacija, funkcionira ponajvećma kao igra u kojoj prelazite nivoe. Korisnik ima tri života, točnije tri mogućnosti pogreške. Ukoliko sve svladate prelazite na iduću razinu a ukoliko izgubite sve živote krećete od početka ponavljati gradivo. Zadatke čine vježbe slušanja, čitanja, pisanja i govorenja. Spomenimo da se na Duolingu možete povezati i s prijateljima pri čemu ujedno možete i jedni drugima pratiti rezultate. Duolingo je u većoj mjeri besplatna aplikacija, ali neki konkretniji segmenti se plaćaju a cijene kreću već od 0,99 dolara.

Busuu

Busuu aplikacija broji više od 40 milijuna registriranih korisnika a bazirana je na interakciji s izvornim govornicima. Lekcije za početnike koriste flashcards za učenje novih riječi i fraza, a viši nivoi uključuju kompleksnije zadatke, kao što su pisanje i odgovaranje na pitanja koja onda pregledavaju i ispravljaju izvorni govornici. Osnovni dio platforme je  besplatan za sve korisnike i uključuje zadatke s dijalozima, vježbama pisanja i audio zapisima, a za članove koji plaćaju mjesečnu ili godišnju članarinu na raspolaganju su i video materijali, opsežna gramatika kao i materijali u PDF-u.

Memrise

Memrise aplikacija nudi maštovite funkcije za učenje koje uključuju mnemotehniku i slike koje mijenjaju oblike te kvizove uz koje ćete lakše učiti. Postoje različiti moduli koji ovise o predznanju korisnika, a riječi možete pretraživati po nekoliko različitih funkcija kao što su, primjerice, najčešće korištene riječi u nekom jeziku. Početne lekcije ove aplikacije jednostavne su i besplatne, kreirane na ideji da učenje treba biti zabavno. Napredovanjem kroz nivoe doći ćete do složenijih dijelova koji se naplaćuju. Cijene ipak nisu pretjerane i kreću se od 8,99 dolara. Ukoliko Vam se svidio način na koji funkcionira aplikacija svakako ćete biti motivirani i investrati ponešto u daljnje učenje.

Babbel

Babbel aplikacija svaku lekciju započinje prezentacijom vokabulara uz pomoć slika, nakon čega taj isti vokabular koristi u frazama i kratkim dijalozima. Gramatika je prezentirana pomoću pop-up balončića a desktop verzija sadrži i kratke kulturološke bilješke. U većem dijelu je besplatna za početnike dok se napredni stupnjevi naplaćuju, a cijena je već od 5 dolara mjesečno.

Hello Talk

Hello Talk je još jedna aplikacija bazirana na interakciji s izvornim govornicima, nešto kao WhatsApp za učenje jezika. Moguće je izmjenjivati tekstualne i glasovne poruke a pomoću alata za ispravljanje pogrešaka komunikacija postaje lekcija stranog jezika. Aplikacija također sadrži i text-to-voice opciju kako ne biste bili u dvojbi oko izgovora neke riječi ili fraze.

Mindsnacks

Mindsnacks aplikacija zapravo personificira sve popularniji termin „gamification“. Lekcije su prezentirane kroz jednostavne igre koje pružaju zabavno iskustvo učenja. Iako je prilagođena odraslima, svaka je lekcija zapravo postavljena kao zadatak iz početnice pri čemu korisnici rješavaju niz šarenih puzzli koje su usklađene s predznanjem. Osnovni oblik aplikacije je besplatan a dodatne igre i lekcije se doplaćuju.

 

Pri odabiru aplikacije uzmite svakako u obzir dob za koju je ona namijenjena te vlastito jezično predznanje.

Budući da su navedene aplikacije ipak samo pomoć u cjelovitom procesu učenja jezika, pozivamo Vas da svoj vođeni jezični progres prepustite iskusnim profesorima ANGLE koji će Vam svojim pristupom i metodama pomoći da taj proces bude učinkovit i zabavan.