You are currently viewing Odabrala Angla: Najbolji njemački filmovi

Odabrala Angla: Najbolji njemački filmovi

  • Post category:Novosti

Čim je riječ o filmovima, odmah nam većini pada na pamet uvodna scena ričućeg lava produkcijske kuće Metro Goldwyn Mayer. Odmah znamo da se gleda nešto dobro. Međutim, rijetki su oni koji posegnu za filmovima europske produkcije, ako već europske, onda eventualno britanske, a oni koji znaju nabrojati par filmova talijanske ili francuske produkcije, vjerojatno su vrsta ljudi koja petkom navečer iz frižidera vade skupi, pljesnivi sir i skidaju s police prašnjavu bocu vrhunskog vina koje su sve vrijeme pažljivo držali na točno određenoj temperaturi. No što je s njemačkom proizvodnjom? Ne sira…nego filmova. Je li vrijedno trošenja skupog fermentiranog mlijeka? Odlaska do supermarketa?


1. Cloud Atlas (2012.)

Da vas ne bismo odmah šokirali, prvo ćemo vam prezentirati sci-fi film iz 2012. koji je nastao u njemačko-američkoj koprodukciji. Zove se Cloud Atlas, ujedno je filmska adaptacija istoimenog romana britanskog pisca Davida Mittchelsa. Režiju potpisuju sestre Wachowski koje su vam možda, između ostalog, poznate po filmovima Matrix trilogije, te Nijemac Tom Tykwer. Navedeni film okrunjen je titulom najskupljeg filma njemačke produkcije, a težak je okruglih 100 milijuna USD. Film prati priču nekoliko vremenskih epoha, planeta, svemira. Bavi se tematikom vječnog života, života nakon smrti, karme i prošlo-životnih grijeha koje prolaze glavni likovi koje glume Tom Hanks i Halle Berry. Što mislite? Je li vrijedno barem oblačenja cipela do prvog supermarketa?
IMDb ocjena: 7,4/10 Naša ocjena 8/10

2. Parfem (2006.)

Nastavljamo odmah dalje s istim njemačkim režiserom, Tomom Tykwerom. Očito postoji neki obrazac u našem odabiru filmova kojeg ni sami nismo bili svjesni do sad… Radi se o do 2012. najskupljem njemačkom filmu, dok ga nije prestigao gore navedeni film. S pola budžeta manje, ali s duplom napetošću jer ovaj film spada u kategoriju trilera – Parfem, povijest jednog ubojice (orig. Das Parfüm – Die Geschichte eines Mörders). Napisan je prema romanu njemačkog pisca Patrika Süßkinda, a radnja je smještena u Pariz u 19. stoljeću. Glavni lik, otpadnik društva, nevoljeni izopćenik u dodiru s pariškom civilizacijom pokušava konzervirati mirise kao jedino lijepo u svome životu, proizvodi parfeme, no jednog dana mu cvijeće jednostavno više ne bude dovoljan izvor inspiracije, nego na kontroverzan način otkrije kako pretočiti miris žene u parfemsku bočicu…
IMDb ocjena 7,5/10 Naša ocjena 8,5/10


3. Good Bye, Lenin! (2003.)

A ako vas zanima o čemu je bivša predsjednica Kolinda govorila kada je rekla da nije mogla birati između nekoliko vrsta jogurta u vrijeme socijalizma (link ovdje), onda ste dobar kandidat za njezinu novu kampanju…šalimo se…onda ste dobar kandidat za pogledati film Good Bye, Lenin. Film oslikava život u Njemačkoj koja je, kako znamo, nakon poraza u WW2 bila podijeljena na istočnu i zapadnu. Zapadna je uživala sve blagodati tada suvremenog života, dok je ovaj put bilo: na istoku ništa novo! Istočna, socijalistička Njemačka nije imala ničega, ni cole, ni glazbe, a ni jogurta na izbor. Ovaj tragikomični film dočarava priču žene koja se budi iz dugogodišnje kome i ne zna da je Njemačka ponovno ujedinjena. Da joj ne prodrmaju i tako već krhko zdravstveno stanje, njezina obitelj zagriženoj ljevičarki prešuti pad berlinskog zida i socijalističkog režima. Ne biste vjerovali koliko je tek teško morati birati od velikog izbora jogurta uvijek onaj jedan isti! Ako ste sad dobili želju za jogurtom, slobodno obučete cipele za do supermarketa, ako vas nismo uspjeli obući već na prvom filmu!
IMDb ocjena 7,7/10 Naša ocjena 8,2/10


4. Život drugih

Kad smo već kod politike i istočne Njemačke u 80-ima, nije zgorega spomenuti i ovaj politički triler – Život drugih (orig. Das Leben der Anderen) koji je 2007. osvojio Oscara u kategoriji Najbolji strani film. To je tek treći film u povijesti njemačke produkcije kojoj je uspjelo ugrabiti najprestižniji kipić filmske industrije. Radnja se vrti oko Wieslera, časnika Stasija, istočnonjemačke tajne policije te poznatog dramaturga Dreymana kojeg mnogi smatraju vrhunskim primjerom odanog građanina. Wiesler ima osjećaj da Dreyman ne može biti tako idealan kao što se čini te vjeruje da je nadzor potreban. Ministar kulture se slaže, ali tek kasnije Wiesler saznaje da ministar Dreymana vidi kao suparnika i da žudi za njegovom partnericom Christom-Marijom. Što više vremena provodi slušajući ih, više mu je stalo do njih. Odjednom kruti časnik Stasija počinje intervenirati u njihove živote, na pozitivan način, štiteći ih kad god je to moguće.
IMDb ocjena 8,4/10 Naša ocjena 7,9/10


5. Army of Thieves (2021.) & Army of the Dead (2021.)

Nadam se da su sirevi već u pripremi, ako nisu, imamo samo još jednu šansu da vas zaintrigiramo za njemačke filmove pa ovaj put vadimo duplu artiljeriju – prequel i sequel, odnosno prvi dio filma Army of Thieves i njegov nastavak Army of the Dead. Prate priču najsposobnijeg hobi-obijača sefova na svijetu i njegovih avantura u koje sam sebe slučajno uvede, zaveden lukavom regrutacijom zgodne Nathalie Emmanuel. Prvi dio prati još donekle normalnu kulisu radnje, dok drugi dio iznenadi s radnjom postavljenom u apokaliptični, zombijima napučeni Las Vegas. Nije baš tako fensi film kao i gore navedeni filmovi, možda je za ovaj dovoljan i obični gauda i čaša vina iz tetrapaka, ali garantiramo da ćete se zabaviti, makar zbog ošamućenosti etanolima iz tetrapaka…
IMDb ocjena: 6,4/10 Naša ocjena 7/1

 

Anamarija Rančić