You are currently viewing Sedam načina za uvježbavanje stranog jezika tijekom pauze za kavu

Sedam načina za uvježbavanje stranog jezika tijekom pauze za kavu

  • Post category:Novosti

Svatko od nas tko je započeo s učenjem stranog jezika, najteže se suočava sa nedostatkom vremena za ponavljanje i uvježbavanje naučenog. Realnost je upravo takva da je iznimno važno svakodnevno vježbati strani jezik kako biste zadržali u pamćenju naučene informacije.

Umjesto da tražite načine kojima ćete uklopiti dodatno vrijeme za učenje u svoje, već ionako pretrpane rasporede. Fokusirajte se na to da uvježbavanje jezika „ubacite“ oko glavnih odnosno većih dnevnih obveza. Razmislite, ionako to „međuvrijeme“ već koristite za društvene mreže, vijesti ili nešto slično.

Ukoliko svakoga dana samo 10-tak minuta tijekom pauze za kavu prakticirate naučeno, ubrzo ćete i sami primijetiti značajan jezični napredak.

Ovaj način omogućava Vam odmak od klasičnog samostalnog rada koje oduzima dosta vremena i zahtjeva veliku koncentraciju dok istovremeno osvježava naučeno i osigurava dugotrajno pamćenje naučenog sadržaja.

Sedam načina za uvježbavanje stranog jezika tijekom pauze za kavu

  1. IGRAJTE SE

Učenje jezika trebalo bi biti zabavno, a igre su zabavne. Zaista nam mnogo besplatnih aplikacija za učenje jezika koje su bazirane prvenstveno na igri stoji na raspolaganju. Ne zaboravite pri odabiru aplikacije imati na umu da je najbitnije pomoću nje nešto naučiti i prakticirati.  Besmisleno je igrati igru koja je suviše laka samo kako biste pobijedili. Kako biste se lakše snašli u zaista velikoj ponudi, sugeriramo Vam da provjerite Duolingo, Mindsnacks, Clozemaster, LanguageDrops, FlashAcademy i sl.

Savjetujemo također i da nekim „nejezičnim“ igrama za učenje promijenite jezične postavke i na taj način ste svoju omiljenu igru pretvorili u alat za ponavljanje stranog jezika.

  1. ČITAJTE NOVINE

Putem dnevnih novina možete svašta naučiti i saznati najrazličitije informacije, od onih ozbiljnijih a tiču se međunarodnih odnosa pa sve do trivijalnih kao što su odjevne kombinacije na filmskim festivalima. Na ovaj način ne samo da ćete čitati novine uz kavicu što je samo po sebi idealna kombinacija već se fokusirate na vijesti i događaje koji Vas zanimaju, tako nećete imati dojam da se u prvom redu bavite učenjem jezika.

Podsjećamo da zapišete sve riječi koje niste razumjeli (ili jeste ali kontekstualno) i kasnije provjerite njihovo značenje u rječniku.

  1. SLUŠAJTE PODCASTE

Podcasti su odličan način da se naviknete na zvuk i intonaciju  jezika koji učite i jednostavno usavršite svoju kompetenciju slušanja. Birajte teme koje Vas zanimaju i obratite pažnju na transkripte koje većina podcasta ima kako biste si olakšali svladavanje eventualnih nejasnoća.

  1. NAPIŠITE SAŽETAK VLASTITOG DANA

Pronaći vrijeme za pisanje tijekom dana pored svih obveza je zaista težak zadatak, no ukoliko ovo shvatite kao varijantu  „to-do list“, stvari odmah postaju daleko jednostavnije. Ukoliko tek počinjete s učenjem jezika, zaista možete praviti sasvim jednostavne liste riječi, poput popisa za kupnju, ili popis emocija koje ste iskusili tijekom dana ili pak što ste sve jeli za doručak ili ručak, koga ste susreli i kakvog je raspoloženja bio i sl.

Ovo je odlična vježba za osnaživanje kompetencije pisanja i zapravo Vas ohrabruje da razmišljate na stranom jeziku o jednostavnim stvarima i poduzimate sasvim jednostavne akcije.

  1. KORISTITE FLASHCARDS KAO IGRU PAROVA

Napravite kopiju svake kartice s određenim pojmom i uparujte ih kao što je slučaj sa običnom memory igrom, ne samo da ćete vježbati nove riječi, već ćete vježbati i vlastitu memoriju.

  1. PROLISTAJTE RJEČNIK

Ova „staromodna“ aktivnost je zaista podcijenjena. Svrha ove aktivnosti nije da učite neke opskurne riječi koje nikada nećete zaista i koristiti već da ponovite one koje ste dan ranije naučili. No kako je znatiželja sastavni dio ljudske prirode. Oko će Vas voditi i po ostalim riječima a ruka Vam ubrzo sasvim nesvjesno biti zabavljena listanjem. Napravite usput kratku listu riječi koje želite naučiti, idućih dana ih kontekstualizirajte, za ovo Vam zaista ne treba velik trud.

  1. GLEDAJTE REKLAME NA JEZIKU KOJI UČITE

Većina ljudi ne voli reklame. No unatoč svojim lošim stranama, reklame s jezične točke nude lak i koristan način za svladavanje svakodnevnih izraza zbog ponavljanja ključnih riječi.

Odlična karakteristika ove aktivnosti je činjenica da su reklame zaista kratke pa u samo 10-tak minuta možete pogledati priličan broj ili ih ponoviti i po nekoliko puta dok ne savladate ključne riječi. Ukoliko želite naučiti određeni set povezanih riječi. Primjerice vezan uz automobile, higijenu ili modu, birajte reklame koje se dominantno bave upravo tim temama.

Pogledajte još jednom predložene aktivnosti i uvjerite se da Vam neće uzeti više od 10-tak minuta dnevno kako više doista ne biste imali izlike za preskakanje jezičnih vježbi. Učenje stranog jezika može biti zaista zabavno!