You are currently viewing Kako (ne) gubiti vrijeme gledajući francuske serije

Kako (ne) gubiti vrijeme gledajući francuske serije

  • Post category:Novosti

Dolaskom proljeća smanjuje se i želja za večerima provedenima na kauču pod dekicom, uz šalicu čaja i Netflix. Ipak, ako odlučite uzeti stanku od napornog tjedna i počastiti se jednim takvim maratonom, evo preporuka za serije uz koje ćete istovremeno vježbati i svoj francuski:


1. Emily in Paris (2020. – )

Sigurno se pitate što američka serija radi na ovom popisu. Uostalom, da se nije pojavio And just like that…, Emily bi vjerojatno dugo stajala na tronu najkritiziranije serije 2020-ih. Opravdano. Autentične Francuske i francuskog u Emily nema mnogo, ali francuske kritike i parodije serije nakon gledanja bit će vam još zabavnije. Ili ćete barem potražiti kako zapravo izgleda prava pariška chambre de bonne. Junakinja francuski ne govori ili govori jako loše, ali ni ne trudi se previše naučiti ga. Stoga, konačna pouka serije: ne budite kao Emily, učite jezike.

IMDB ocjena; 6,9/10 Naša ocjena: 6/10

2. Le Bazar de la Charité (The Bonfire of Destiny, 2019.)

Miniserija izgrađena oko povijesnog događaja iz 19. stoljeća, požara na dobrotvornom druženju u kojem su većinu stradalih činile žene. Priča slijedi tri žene i njihove sudbine nakon tragičnog događaja. Pogled je to na svijet onodobne aristokracije i nižih slojeva, čiji sukob često pokreće radnju. Kostimi su raskošni, scenografija bogata, a mnogo je i elemenata sapunice – nedavno se pojavila i turska prerada serije. Nađete li se jednom u Parizu i skrenete s obale Seine prema Elizejskim poljanama, možda naiđete na Notre-Dame-de-Consolation, kapelicu izgrađenu na mjestu tragedije.

IMDB ocjena: 7,8/10 Naša ocjena: 7,5/10

3. Lupin (2021. -)

Ako još niste pogledali ovog suvremenog Lupina, trebali biste. Francuski glumac Omar Sy šarmantan je u ulozi gospodina lopova nadahnutog Arsèneom Lupinom, likom iz romana Mauricea Leblanca, autora s početka 20. stoljeća. Priča puna preokreta i dobra glumačka postava garantiraju zabavu za cijelu obitelj. I najvažnije – stižu novi nastavci!

IMDB ocjena: 7,5/10 Naša ocjena: 9/10

4. Dix pour cent (Call My Agent!, 2015. -)

Za razliku od Emily in Paris, ovako izgleda francuska serija o radu u prestižnoj kompaniji i životu u Parizu. Serija prati beskrajno kreativne i zabavne glumačke agente koji se svakodnevno bore sa svojim hirovitim klijentima. Popularnost serije postala je tolika da su se zvijezde borile da u njoj gostuju, pa tako Monica Belluci, Jean Reno, Juliette Binoche i mnogi drugi glume često kapriciozniju verziju samih sebe. Naveliko se šuška i o novim nastavcima jer se u četiri sezone kvaliteta serije nije nimalo smanjila. Vjerujemo da će tako i ostati.

IMDB ocjena: 8,3/10 Naša ocjena: 9,9/10

5. Au service de la France (A Very Secret Service, 2015. – 2018.)

Iznimno zabavna serija koja parodira špijunske filmove 60-ih. Glavni lik André Merlaux naizgled slučajno biva zaposlen u špijunskoj službi. „Mlad i nadobudan“, probija se kroz labirinte administracije i bori s izazovima hladnog rata i raspadajućeg kolonijalnog carstva. Najveći će izazovi ipak biti oni osobni. Serija vrvi humorom na vlastiti račun i poigrava se stereotipima o sebi i drugima. Također, može poslužiti kao dobra motivacija za istraživanje svih onih frankofonih zemalja koje često ostaju zanemarene zbog fokusa na Pariz i Francusku.

IMDB ocjena: 7,8/10 Naša ocjena: 10/10

Od Emilynih pokušaja na tečaju do kvebečkog francuskog u Au service de la France, nadamo se da ćete uživati u ovim serijama i francuskom jeziku. Kako god bilo, serije povremeno zaustavite i zabilježite pokoju frazu u bilježnicu – tako više nikada nećete gubiti vrijeme gledajući serije.

 

Martina Pliestić