You are currently viewing Udžbenik – dosadni pratitelj ili vjerni prijatelj

Udžbenik – dosadni pratitelj ili vjerni prijatelj

  • Post category:Novosti

Najbolje je učiti jezik kada ste u potrebi i uronjeni u društvo u kojem je to glavni jezik komunikacije. Međutim, nemaju svi vremena ni novaca živjeti u zemlji u kojoj se govori jezik koji im treba pa je druga najbolja stvar udžbenik i nastava koji to imitiraju.

Udžbenik nije sveta krava, ali volim reći da je polaznicima on novi najbolji prijatelj u nastavi.

Udžbenik je plod razvoja pristupa učenju stranoga jezika zadnjih 100 godina. Sve što je najbolje i provjereno, sve je to u Vašem udžbeniku. Već je i ta činjenica uzbudljiva.

Ako dobro razmislite, u stvarnom životu čitamo novine, knjige, časopise potom to isto drugima prepričavamo ili objašnjavamo.  Pišemo mailove, poruke, pisma te slušamo radio emisije, čitamo reklame, gledamo filmove i slušamo glazbu.  O svemu tome pričamo s drugima. Jedan udžbenik ima cjeline koje u sebi imaju sadržaj za sve vještine – čitanje, pisanje, slušanje i govor. Dobar tečaj i jedan dobar udžbenik sadrže to sve u sebi i još k tome prilagođeno Vašoj razini znanja jezika.

Zašto je udžbenik novi najbolji prijatelj? On je Vaš priručnik kojem se morate stalno vraćati i ponavljati gradivo kao kada dijete od tri godine pročita bajku najmanje 50 puta. U redu , Vaše ushićenje i radost pri tome neće biti na razini tog djeteta, ali ponavljanjem ćete imitirati proces kojim to dijete uči jezik a to je ponavljanje i ponavljanje, i ponavljanje, i ponavljanje. Jesmo li rekli ponavljanje?

Dobro je napomenuti da u današnje doba Interneta i Vi sami možete oplemeniti sadržaj udžbenika. Ako Vam je neka od tema zanimljiva ili ste prvi puta čuli za neki fenomen, poznatu osobu, umjetnika ili sportaša itd. potražite to u silnim bespućima Interneta. Naravno, video ili tekst potražite na stranom jeziku.

Sretno!

 

Mateja Matanić