Deset ideja za učenje jezika izvan učionice vol.1

  • Post category:Novosti

Prve asocijacije koje se kod većine pojavljuju kada razmišljamo o učenju, najčešće su učionica i profesor. Bilo da se radi o učenju jezika ili nekog drugog gradiva, činjenica je da u učionicama uz pomoć profesora stječemo svoja prva znanja i dobre temelje za nastavak učenja. Zahvaljujući profesorima koji se svesrdno trude motivirati nas i prenijeti nam svoja znanja, spremni smo upustiti se u čarobni svijet jezika. Ipak, bez obzira na sve napore naših predavača, mi smo ti koji znanje moramo usvojiti i primijeniti ga u svakodnevnom životu, izvan učionice.

      Uz užurbani stil života suvremenog čovjeka često nam se čini da je učenje izvan učionice prenaporno i vremenski neizvedivo no, uvjeravamo vas da ćete nakon ovog posta promijeniti mišljenje ili bar još jednom promisliti o svemu.

Za samo učenje, u učionici i izvan nje, najbitnija je motivacija. Nemojte da vas zavaraju uvijek nasmijane, motivirane i entuzijastične tete i stričeki s društvenih mreža i reklama, svi mi povremeno gubimo motivaciju. U takvim trenutcima bitno je sagledati iz kojih razloga ste započeli s učenjem, kakvu korist ćete imati od učenja, ponovno analizirati svoje ciljeve i prilagoditi ih tako da budu dostižni i razumni te osvijestiti i prihvatiti eventualne greške u dosadašnjem tijeku učenja. Kako bi učenje bilo što lakše i zanimljivije, uključite u učenje svoje životne interese i neka ono postane vaša dnevna rutina. Samo 15 minuta dnevno dovoljno je za vidljiv pomak u znanju.

Kako bi vas dodatno motivirali donosimo vam prvih pet od deset ideja za učenje jezika izvan učionice koje smo i sami isprobali.

 

1. Riječ dana

Pokušajte svaki dan naučiti po jednu novu riječ. Nasumično otvorite rječnik i zatvorenih očiju prstom odaberite riječ koja će obilježiti vaš dan. Prepišite ju na papirić i stavite na vidljivo mjesto kako bi vam bila u vidokrugu tijekom dana. Bilo bi dobro koristiti jednojezični rječnik i uz novu riječ naučiti njenu definiciju. Nemojte da riječ ostane samo na papiriću, upotrijebite ju u rečenici, objasnite na stranom jeziku, prisjetite se sinonima, igrajte se s njom.

 

2. Ponavljanje gradiva 1

Volite čitati? Odlično! Ako mislite da bi vam čitanje nekog novog romana na stranom jeziku bilo preteško, zašto ne biste ponovno pročitali svoju najdražu knjigu, ali sada na stranom jeziku? Poznavanje sadržaja, likova i događaja olakšat će vam snalaženje u tekstu pa ćete nepoznate riječi brzo shvatiti iz konteksta, a knjiga će vam se zasigurno još više svidjeti na izvornom jeziku.

 

3. Ponavljanje gradiva 2

Knjige nisu vaš đir, ali uživate u filmskim maratonima? Imamo rješenje i za vas. Princip je isti kao i s knjigama. Odaberite svoj najdraži film, pripremite toplu dekicu i kokice i zabava može početi. Ovoga puta film pogledajte bez prijevoda na hrvatski, bez ili s titlovima na jeziku koji učite, izbor je vaš. Još zabavnije bit će ako film gledate u dobrom društvu pa kasnije međusobno podijelite dojmove. Na stranom jeziku, naravno 😀

 

4. Google je vaš prijatelj

Zašto ne biste iskoristili blagodati Interneta u svrhu učenja jezika? Danas kada vam je sve dostupno, u 3 klika mišem i potpuno besplatno možete pronaći zanimljive novinske članke, pogledati video ili poslušati radio emisije na stranom jeziku. Svatko može pronaći ponešto za sebe, zabaviti se a pritom vježbati čitanje, slušanje i razumijevanje.

 

5. Pametan piše

Kako biste što lakše zapamtili neke riječi, osobito one koje su dio našeg svakodnevnog života poput namještaja, hrane i sl., zapišite ih na post-it papiriće i zalijepite na predmete. Tako će vas riječi okruživati u svakom trenutku pa ćete ih nesvjesno zapamtiti. Pokušajte svakog dana upotrijebiti barem jednu od tih riječi u rečenici ili ih opisati na stranom jeziku. Ova metoda djelotvorna je i kod djece i kod odraslih, a svima nam je najdraže učenje bez muke.

 

Svakako isprobajte barem jedan od prijedloga i javite nam kako vam se dopalo. Zapamtite, svaki će pojedinac imati svog favorita i ono što mu najbolje leži, a ako se niste pronašli u prvih 5 ideja za učenje jezika izvan učionice, možda baš u sljedećih 5 ideja koje donosimo drugi tjedan pronađete idealnu metodu za sebe.