You are currently viewing Putujete u Francusku? 10 rečenica na francuskom koje vam mogu pomoći za lakše komuniciranje s izvornim govornicima!

Putujete u Francusku? 10 rečenica na francuskom koje vam mogu pomoći za lakše komuniciranje s izvornim govornicima!

 • Post category:Novosti

Francuska je s pravom jedna od najposjećenijih zemalja na svijetu – ima gotovo sve i savršena je za sve tipove turista.

Za one koji se žele dobro opustiti, tu je Azurna obala sa svojom ugodnom mediteranskom klimom, a za one koji preferiraju planinske aktivnosti, tu su snježne Alpe. Dolina rijeke Loire je odlična destinacija za turiste kojima nije dovoljan Versailles pa žele razgledati još dvoraca. Turisti koji pak žele iskusiti tipičnu užurbanu francusku atmosferu s dozom romantike kao iz filma – Paris is always a good idea!

Da se sada ne bavimo turističkim ponudama Francuske (jer mi smo ipak škola stranih jezika), u nastavku vam donosimo 10 rečenica na francuskom jeziku koje će vam sigurno trebati za vrijeme vašeg putovanja. 😊

Ako ste već učili francuski jezik i samo želite osvježiti svoje znanje – došli ste na pravo mjesto. Znamo koliko je teško progovoriti na službenom jeziku države u koju putujemo i uvijek nam se dogodi da negdje zablokiramo. Zato smo mi tu da vam olakšamo izbor rečenica i da vas ohrabrimo da, svaki put kad posjetite Francusku ili neku drugu frankofonu državu, bez straha komunicirate s izvornim govornicima!

 • Bonjour, jʼai une réservation au nom de _______.

Stigli ste na hotelsku recepciju i ono što ćete najprije reći ako imate rezervaciju jest upravo ova rečenica.

 • À quelle heure est servi le petit déjeuner?

Vrlo bitno pitanje prilikom prijave na recepciji– kad se poslužuje doručak?

 • Excusez-moi, où est la station de métro?

Krenuli ste u obilazak grada i ne znate gdje je stanica za metro? Jednostavno uz pomoć ovog pitanja to možete saznati od prolaznika.

 • Comment aller à la Tour Eiffel?

Ako ne znate kako od vaše trenutne točke stići do npr. Eiffelovog tornja, najbrže ćete odgovor dobiti postavljanjem ovog jednostavnog pitanja.

 • Avez-vous une table disponible?

Nakon obilaska najatraktivnijih mjesta, ogladnjeli ste i odlučili ste sjesti u neki šarmantan restoran koji je krcat ljudima. Ako nemate rezervaciju, najbolje je pitati ima li slobodan stol.

 • Je vais prendre _______.

Rečenica s kojom ne možete pogriješiti u naručivanju u restoranu. Isto funkcionira i za jela i za pića – Je vais prendre le bœuf bourguignon ili Je vais prendre un café au lait.

 • Un billet adulte, sʼil vous plaȋt.

Niste bili u Francuskoj ako niste posjetili Louvre i ostale svjetski poznate muzeje. S ovom rečenicom možete bez ustručavanja na francuskom zatražiti ulaznicu u bilo kojem muzeju.

 • Pouvez-vous parler plus lentement?

U Parizu ćete sigurno ovo pitanje postaviti nekoliko puta. Parižani obično pričaju vrlo brzo, stoga ih na ovaj način možete zamoliti da pričaju sporije.

 • Je ne comprends pas ce que vous dites.

Dogodit će vam se da nećete razumjeti baš sve što vam sugovornik govori. U tom slučaju uvijek kažite da niste posve razumjeli. Sugovornik će shvatiti da vam treba dodatno pojašnjenje.

 • Bonjour, excusez-moi, pouvez-vous mʼaider sʼil vous plaȋt?

Ovo je univerzalno pitanje koje možete postaviti u svakoj situaciji kad trebate bilo kakvu vrstu pomoći. Na primjer, izgubili ste se ili samo želite saznati neku informaciju. Pitanje možete postaviti u zračnoj luci, na recepciji hotela, u javnom prijevozu ili na ulici. Bilo gdje. Sretan put i lijep provod!

Renata Roš