You are currently viewing Kako se snaći u Njemačkoj – part.1

Kako se snaći u Njemačkoj – part.1

  • Post category:Novosti

Iako Nijemci i Austrijanci dobro znaju engleski, posebno mlađa populacija, lijepo je kada turist koji posjećuje Deutschland ili Österreich zna reći barem koju riječ ili rečenicu na domaćinovom jeziku. Iz vlastitog iskustva nam je poznato da kada nas turist na stranom jeziku upita za put i na kraju nam barem zahvali jednim tako malim a tako velikim Hvala!, znamo da je bilo vrijedno svih utrošenih kalorija na mlataranje rukama i nogama kako bismo tom istom turistu objasnili put.

Tako da, ako vas put ikada odvede u Njemačku ili Austriju, na Oktoberfest u Münchenu, karneval u Kölnu, skijanje u Austriju ili jednostavno idete na obiteljski izlet u „Crnu šumu“ (Schwarzwald), bilo bi super kada biste znali barem neke od sljedećih izraza na njemačkom. Pakirajte čarape i sandale, krećemo! 😉

Prva riječ koju ćemo naučiti je Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitän.

Šalim se, nećemo, iako je ovo najduža riječ u njemačkom jeziku koja broji 42 slova, a trebat će vam eventualno ako se vozite parnim brodom po Dunavu, no vi jednostavno nemojte, i problem riješen! (op. ur. šala, naravno!)

Sad zapravo…osnovni izrazi koje biste bez većih poteškoća mogli izreći su:

Guten Morgen! Guten Tag! Guten Abend! – Izgovaraju se približno točno onako kako piše, a znače Dobro Jutro! Dobar dan! Dobra večer!

Hallo! je nešto manje formalna varijanta, odgovara hrvatskom Bok!, ali se govori isključivo na dolasku. Ako se opraštamo, biramo između formalnog Auf Wiedersehen! i neformalnog Tschüs!

Nikako ne smijemo zaboraviti na čarobne riječi koje otvaraju sva vrata:

  • Danke! (Hvala!),
  • Bitte! (Molim!),
  • Entschuldigung! (Oprosti!),
  • Hier bitte! (Izvoli!),

i zadnja, ali i ne manje „vratootvarajuća“: Ich bringe Pizza und Bier! (Donosim pizzu i pivo!) 😉

Za još korisnih izraza na njemačkom pratite naš blog 🙂

 

Anamarija Rančić