You are currently viewing Isprobali smo šest aplikacija za učenje jezika kako vi ne biste morali – Vol.2

Isprobali smo šest aplikacija za učenje jezika kako vi ne biste morali – Vol.2

  • Post category:Novosti

U prošlom smo članku započeli usporedbu šest različitih aplikacija za učenje jezika, a u ovom ćemo proglasiti pobjednika Language App Showdowna. Nakon što su u prvoj rundi eliminirane aplikacije Rosetta Stone, Busuu i Memrise, to nas ostavlja s tri finalista: Duolingo, Babbel te Lingodeer. Prije nego proglasimo pobjednika bitno je istaknuti da sve tri aplikacije imaju svoje prednosti i nedostatke, te da će, ovisno o vlastitim preferencijama, sve tri biti pogodne za učenje stranih jezika.

[FINAL ROUND] Duolingo VS Babbel VS Lingodeer

Moramo priznati da, u borbi za prvo mjesto, Babbel nije imao nikakve šanse protiv druge dvije aplikacije. Razlog tomu nisu nužno nedostaci same aplikacije, već količina prednosti koju Duolingo i Lingodeer sadrže. Obje se aplikacije maksimalno trude ojačati sve četiri jezične discipline te imaju različite aktivnosti, ali zaronimo malo dublje:

Duolingo

Glavna prednost Duolinga naspram Lingodeera je to što ima puno razvijeniji „društveni“ aspekt. Postoji mogućnost slanja zahtjeva za prijateljstvom među korisnicima te vam aplikacija šalje obavijesti u slučaju da vam prijatelji obore rekorde, za što ih možete nagraditi s thumbs up. U aplikaciji se također nalazi rang lista pa se možete natjecati s prijateljima ili strancima, te vas aplikacija obavještava u slučaju da vas netko pretekne. Možda na prvi glas zvuči trivijalno, ali primijetili smo da ovakav dizajn povećava zainteresiranost za aplikaciju, pogotovo ako igrate s prijateljima, te vas drži motiviranima. Također, Duolingo je zaista usavršio različite metode zadržavanja igrača: dobivate notifikacije koje vas podsjećaju da niste još odigrali vašu dnevnu dozu, čak i e-mailove u slučaju da notifikaciju izignorirate. Kao što smo spomenuli prije, sve aplikacije pogodne su za učenje jezika, tako da aplikacije koje vas „zadrže“ često imaju najveći uspjeh.

Lingodeer

Sve što Lingodeeru nedostaje u smislu „društvenog“ aspekta, aplikacija nadoknađuje odličnim dizajnom za učenje jezika. Velika prednost nad Duolingom je to što se Lingodeer fokusira i na gramatiku i na vokabular, dok je Duolingo više fokusiran na vokabular i učenje razgovornih fraza. Lingodeer također ima veći broj različitih metoda za učenje jezika, kao što su petominutni kvizovi za ponavljanje ili flash cards za učenje. Također, prednost Lingodeera je to što su lekcije tematski raspoređene, tako da možete birati što ćete ponavljati/učiti, dok Duolingo to nema. Važno je napomenuti da se Lingodeer više fokusira na istočnoazijske jezike te za njih ima najviše materijala i najrazvijenije tečajeve.

Sve u svemu, naš glas za pobjednika Language App Showdowna ide Duolingu, budući da je aplikacija izvrsna za ponavljanje i dodatno učenje jezika, te ima mehanizme koji vas drže motiviranim. Unatoč tome, potičemo vas da isprobate bilo koju od navedenih aplikacija – sljedeći put kada odlučite provesti dvadesetak minuta na Facebooku, Instagramu ili TikToku, razmislite što tih dvadesetak minuta može učiniti za vaše znanje stranog jezika. Sigurni smo da će razliku primijetiti i vaši profesori. 😉

 

Franko Jagorinec