You are currently viewing Isprobali smo šest aplikacija za učenje jezika kako vi ne biste morali – Vol.1
aplikacije za učenje jezika

Isprobali smo šest aplikacija za učenje jezika kako vi ne biste morali – Vol.1

  • Post category:Novosti

U prošlom članku prepoznali smo nekoliko razloga koji objašnjavaju kako video igrice mogu utjecati na usvajanje i učenje jezika. Ovaj put proučili smo aplikacije koje su napravljene sa specifičnim ciljem učenja jezika. Unatoč tome što ovakve aplikacije ne možemo poistovjetiti s igricama, to ne znači da i ovdje ne možemo primijeniti principe učenja o kojima smo govorili u prošlom članku.

Prvenstveno, ovakve aplikacije također funkcioniraju na konceptu iskustvenog učenja, samo što se ovaj put cilj unutar „igrice“ može doseći isključivo znanjem jezika. Drugim riječima, opet se nalazimo u situaciji u kojoj smo, da bismo prešli određenu razinu unutar aplikacije, prisiljeni istražiti značenje nepoznate riječi ili na neki drugi način riješiti lingvistički problem s kojim smo suočeni.

Iako pomoću aplikacije zasigurno nećete u potpunosti naučiti jezik niti se one mogu poistovjetiti sa strukturiranim učenjem u učionici, aplikacije za učenje jezika izvrstan su alat za samostalno ponavljanje naučenog gradiva, kao i dodatno učenje. Dodatna prednost ovakvih aplikacija je, za razliku od drugih igrica gdje je učenje jezika većinom pasivno, to što su aplikacije orijentirane na aktivno učenje jezika. Također, opet moramo iskoristiti jezični sadržaj koji smo naučili u praktičnim zadacima, a i čak ako u tome ne uspijemo, jednostavno možemo pokušati iznova.

Kako bi vam olakšali odabir isprobali smo šest različitih aplikacija za učenje jezika te usporedili prednosti i nedostatke određenih aplikacija, ali i odabrali najbolju među njima u Language App Showdownu.

[ROUND 1] Duolingo VS Rosetta Stone

Unatoč tome što je Rosetta Stone odlično organizirana aplikacija te je jedna od najboljih aplikacija za učenja vokabulara, besplatna demo opcija previše je ograničena te je potrebno platiti za punu verziju kako bi se otključao cjeloviti potencijal aplikacije. S druge strane, Duolingo također ima besplatnu i plaćenu verziju, no besplatna verzija daleko nadmašuje Rosettu Stone te je u potpunosti dovoljna za učenje jezika, tako da je pobjednik prve runde Duolingo.

[ROUND 2] Babbel VS Busuu

Babbel i Busuu slične su aplikacije te su obje dobre za učenje jezika. Prednost Babbela je to što ima interaktivni pristup, mnoštvo zanimljivih aktivnosti te je odličan za kratke, ali intenzivne periode učenja. Busuu Zbog varijacije u aktivnostima, naš glas za drugu rundu ide aplikaciji Babbel.

[ROUND 3] Lingodeer VS Memrise

Ogromna prednost Lingodeera je to što, za razliku od mnoštvo ovakvih aplikacija, jednaki fokus stavlja na sve četiri jezične discipline: čitanje, pisanje, slušanje te pričanje. S druge strane, Memrise se, kako ime sugerira, fokusira na različite načine kako najbolje ostvariti dugoročno pamćenje ponavljanjem s određenim vremenskim razmacima. Iako Memrise ima mnoštvo potencijala, pobjednik u trećoj rundi je Lingodeer zbog kvalitete dizajna.

To nas ostavlja s tri aplikacije, Duolingo, Babbel te Lingodeer, a najbolju od najboljih otkrit ćemo vam u sljedećem članku.

Stay tuned 😉

Franko Jagorinec